Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’de meydana gelen ve 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin de yaralandığı yangına ilişkin iddianamesini tamamladı. Hazırlanan iddianame, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.
13 kişiye 1998 yıla kadar hapis cezası talebi
İddianamede otel sahipleri, yöneticileri ve bazı kamu görevlilerinin “olası kastla öldürme” ve “olası kastla yaralama” suçlarından sorumlu tutulması istendi.
Toplam 13 kişi hakkında her ölüm için ayrı ayrı olmak üzere 78 kez olası kastla adam öldürme ve yaralama suçlarından 1998’er yıla kadar hapis cezası talep edildi. Sanıklar arasında şunlar bulunuyor:
Otel sahipleri ve yöneticileri: Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun
Bolu Belediyesi yetkilileri: Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, İtfaiye Eri İrfan Acar
19 kişiye “bilinçli taksir” suçlaması
Ayrıca, 19 kişi hakkında ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi.
Bu grupta teknik personel, mutfak çalışanları, iş güvenliği uzmanları, LPG bakım personeli, resepsiyon görevlisi ve çeşitli kamu görevlileri yer alıyor.
Yangının başlangıcı: Arızalı ızgara, patlayan hortum
İddianamede yer alan bilirkişi raporlarına göre, yangın otelin dördüncü katındaki restoranda yer alan “grill plate” isimli elektrikli ızgaradan kaynaklanmıştı.
Aşırı ısınan cihazın termostatı görevini yapamadı, kısa devre oluştu. Kısa devre sonucu cihazda bulunan hayvansal yağlar tutuştu ve yangın başlamıştı. Saat 03.17’de başlayan yangın, 03.24’te çöp kovasına, ardından LPG hortumuna sıçramıştı.
Hortumun erimesiyle birlikte gazın tutuştuğu, alevlerin hızla yayıldığı belirtildi. Saat 03.26 itibarıyla yangının kontrol edilemez hale geldiği, alevlerin mavileşmeye başladığı tespit edilmişti.
Eğitim eksikliği felaketi büyüttü
Yangının büyümesinde otelin yapısal tasarım hataları ve acil durum yönetim eksikliklerinin büyük rol oynadığı vurgulandı.
Merdivenlerin ve asansörlerin yetersizliği, gaz tahliye sisteminin olmayışı ve kullanılan ahşap kaplamaların tutuşabilirliği faciayı tetikledi.
İddianamede şu tespitler yer aldı:
Acil durum planlarının yetersiz ve işlevsiz olduğu , yangın ekiplerinin eğitimsiz olduğu , personelin yangın eğitiminden geçmediği , mutfak personelinin otopark kapısını açarak yangını hızlandırdığı , resepsiyon görevlilerinin herhangi bir otomatik uyarı sistemine sahip olmadığı belirtildi.
Bakanlık yetkililerine soruşturma ayrı yürütülüyor
Yangınla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine dair süreç ise halen devam ediyor. Bu isimler hakkındaki dosyalar mevcut soruşturmadan ayrılarak başka bir esasa kaydedildi.
Facianın ilk anları ve müdahale zamanlaması
Yangının başladığı saatlerde mutfakta dört personelin sabah kahvaltısı hazırlığında olduğu, alevlerin 03.24’te fark edildiği ve 03.26’da jandarma ile 03.27’de 112 Acil Çağrı Merkezi'nin arandığı bildirildi. Kısa sürede yangının büyük bölgeye yayılması, tahliye sürecini zorlaştırdı.