Ülkemizde neredeyse her gün bir vatandaşı yaralayan başıboş sokak köpekleriyle ilgili sorunu kökten çözecek bir çözüm yoluna ihtiyaç duyuluyor. Avrupa’da sokak hayvanlarının uyutulması, sahiplendirilmesi ya da kısırlaştırılması yöntemleri başarılı bir şekilde uygulanırken, Türkiye kamuoyundaki hayvanseverler sokak hayvanlarının hayat hakkına engel olunmasına tepki gösteriyor. 

Öte yandan özellikle sokak köpekleri tarafından özgürce yaşam hakkın engellenen vatandaşlar, belediyelerin ve kamuoyunun konunun yeterince üstüne gitmemesinden şikayetçi. 

Sokakları adeta esir alan ve can güvenliğini tehlikeye atan başıboş sokak köpekleri, yaptıkları saldırılar, taşıdıkları kuduz ve benzeri hastalıklar, yaptıkları ani ve kontrolsüz hareketlerden dolayı meydana gelen trafik kazaları gibi sebeplere bağlı olarak vatandaşın sokakta olduğu her an vatandaşlar için bir tehdit oluşturuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da bir çocuğun sokak köpekleri tarafından saldırıya uğramasının ardından, sokak hayvanları sorunu hakkında şikayetlerin geldiğini, bunu çözüme kavuşturacaklarını söyledi. Erdoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Başıboş sokak köpeklerinin zarar verdiği insanlarımızın haklarını korumanın da görevimiz olduğunu bilinciyle hareket ediyoruz." demişti.

Sokak hayvanları sorunu yerel seçim öncesi pek çok adayın seçim vaatleri arasında yer alıyordu. Yerel seçimler sonuçlandı ve birkaç şehir dışında sokak hayvanlarıyla ilgili etkili bir çalışma yapılmadı.

Galeri Beykozsdb1 W Q I0 Cojn B

Türkiye’ye gelecek turistler sokak köpekleri konusunda uyarılırken, vatandaşlarımız sokaklarda rahatça hareket edememeye, kendilerini savunacak yöntemler geliştirmeye başladılar. 

Ehliyet alacaklar dikkat! Yönetmelik değişti Ehliyet alacaklar dikkat! Yönetmelik değişti

Çocukların sokaklara tek başlarına rahatlıkla çıkamadığı günümüzde köpek maması lobilerinin hayvan aktivistlerini de destekleyerek kendileri için rant kapısı, ancak ülke insanımız için yaşanmaz şehirler inşa ettikleri biliniyor.

Köpeklerin aynı anda yakalanıp aynı anda kısırlaştırılmasının imkansız olmasından dolayı kontrolsüz köpek çoğalmasının önüne geçilemiyor. Bakım merkezlerinde barındırılan hayvanlar bir arada ve tutsak olmaktan dolayı daha hırçın bir tabiata kavuşuyor.

MEDENİ BİR ÇÖZÜM YÖNTEMİ OLARAK REFERANDUM SEÇENEĞİ

Avrupa’da halkın genelini ilgilendiren ancak siyasilerin sorumluluk alamadığı hemen her konu, genel ya da yerel olarak referandum konusu yapılabiliyor. 

Sokak hayvanı probleminin had safhaya ulaştığı yerlerde mahalli olarak ya da ülke genelinde genel bir referandum yapılması, sokak hayvanlarının uyutulması seçeneğinin kararının halk tarafından verilmesi seçeneği, son zamanlarda şikayetçi vatandaşlar tarafından gündeme getiriliyor. 

YENİ ANAYASA PAKETİNE DAHİL EDİLEBİLİR Mİ?

Ülke genelinde başlı başına bir asayiş sorunu olan sokak köpekleri sorununun, yeni anayasa paketi kapsamında kişinin seyahat, özgürce hareket hakkının kısıtlayan bir tehdit olmasının ele alınıp alınamayacağı vatandaşların milletvekillerine talepleri arasında.

Editör: Manisa Flash Haber